Serbian Hernia Society

Za pacijente

Šta je to hernija?

Hernija predstavlja prodor trbušne maramice (sa trbušnim organima ili bez njih) kroz oslabljeno mesto na trbušnom zidu.(pupak, prepona…)

Ingvinalna ili preponska hernija predstavlja  najčešći tip hernije naročito kod muškaraca.

Šta uzrokuje herniju?

Hernije uglavnom nastaju prilikom neke fizičke aktivnosti kada dolazi do povećanja pritiska u trbušnoj duplji koji gura trbušnu maramicu kroz prirodne otvore i tako ih širi (podizanje teškog tereta, napinjanje prilikom vršenja nužde, jak kašalj, kijanje). Kod starijih osoba značajan faktor za nastanak hernije predstavlja slabljenje i degeneracija mišića trbušnog zida.

Simptomi hernije

Hernija se manifestuje kao manji ili veći otok na trbušnom zidu a najčešće se ispoljava prilikom stajanja ili hodanja. Pacijent može imati simptome koji sugeruišu na postojanje hernije mada većina  ne oseća nikakve simptome.

Simptomi za preponsku herniju

Bol i diskomfor u preponi

Otok u preponi

Otok je vidljiviji prilikom stajanja a gotovo da nestane prilikom ležanja

Da li da se operišem?

Hernija se može izlečiti jedino hirurškom intervencijom. Vremenom hernija postaje sve veća a bol i diskomfor mogu postati intenzivniji i dovesti do smanjene aktivnosti i povećanog rizika za komplikacije. Nošenje pojasa za hernije samo odlaže problem i ne može učiniti da hernija nestane.

Šta podrazumeva operacija?

Operacija ingvinalne hernije se naziva hernioplastika i najčešća je hirurška intervencija  kod muškaraca. Najbolje rezultate je dala Lichtenstein metoda i  po mišljenju Evropskog Udruženja Herniolga predstavlja “zlatni standard” u lečenju preponskih hernija.

Ova jednostavna metoda je osmišljena da kilni otvor na  trbušnom zidu “zakrpi” mrežicom . Mrežica je napravljena od polipropilena koji široko pokriva oslabljenu regiju  i pričvršćuje se koncima. Za 7-14 dana kroz mrežicu prorasta tkivo  i tako dodatno ojačava oslabljeno mesto. Operacija  se vrši u lokalnoj anesteziji.

Prijem i priprema za operaciju

Svi pacijenti se primaju ujutro na dan operacije. Ponesite svoje lekove sa sobom. Operacije se vrše u toku dana.  Posle laganog doručka, ne smete jesti  6 sati pre operacije niti piti 2 sata pre operacije. Po prijemu ordinirajući hirurg vrši kontrolni pregled sa proverom laboratorijskim analiza krvi, krvnog pritiska, pulsa i temperature i još jednom objasni čitavu proceduru. Potom sledi priprema i brijanje operativnog polja,  pregled ordinirajućeg anesteziologa a 90 min pre operacije  se daje  preoperativna analgezija i sedacija.

Operacija

Lichtenstein procedura se izvodi u “step-by-step” lokalnoj anesteziji uz upotrebu standardizovanog seta za ingvinalne hernije. Kroz mali rez na koži u preponi, kila se vrati u trbušnu duplju a defekt se prepokrije mrežicom.Operacija traje oko 40-60 min.

Posle operacije

Postoperativni oporavak odvija se u bolesničkoj sobi »hernija servis«-a. uz nadzor bolničkog osoblja. Ordinirajući hirurg vrši kontrolu rane 2 sata posle operacije.

Ishrana

Posle operacije možete odmah konzumirati hranu i tečnost.

Bolovi

Umereni bol i diskomfor koji se očekuje posle operacije umiruje se analgeticima u tabletama ili injekcijama . Nadležna medicinska sestra će  vršiti kontrolu vašeg stanja tokom popodneva i noći.

Aktivnosti

Sat vremene posle operacije  možete ustati iz kreveta i lagano prošetati uz pomoć medicinske sestre i otići do toaleta. Dozvoljena je blaga šetnja i kratkotrajno sedenje ukoliko ne osećate bolove.

Otpust iz bolnice i kućni oporavak

Ordinirajući hirurg pravi  kontrolu  i pacijent se otpušta kada ispunjava uslove za kućnu rehabilitaciju. Neophodno je da vas odrasla i kompetentna osoba odvede do kuće i sa vama provede prvi postoperativni dan i noć.

Bolovi

Postoperativni bol i diskomfor koji ćete osećati  nekoliko dana je umeren i na skali od 1-10 ne prelazi 3. Za umirenje bolova preporučujemo u prva dva dana redovno uzimanje analgetika na 8 h . Narednih dana uzimajte analgetike u slučaju jačeg ili produženog bola (>30 min).

Briga o rani

Posle operacije može se javiti manji otok i modra prebojenost na mestu operacije i  mošnicama. Otok uglavnom nestaje za 48-64 h a  izgled rane se sredjuje za 2 nedelje.

Skinite gazu sa operative rane 48 h posle operacije i istuširajte celo telo. Posušite ranu čistim peškirom ili fenom. Ranu ostaviti bez zaštite.

Povratak dnevnim aktivnostima

Očekuje se da ne ležite u krevetu i da se vratite vašim uobičajenim dnevnim aktivnostima za 7 dana.  Poželjne su svakodnevne kraće šetnje i lagane vežbe istezanja. Postepeno povećavajte fizičku aktivnost. Izbegavajte naglo naprezanje ili istezanje trbušnih mišića. Kašljanje ili kijanje ne može naškoditi operaciji, potrebno je samo lagano pritisnuti ranu. Seksualne aktivnosti  možete nastaviti čim se osetite sposobnim.

Izbegavajte podizanje težih predmeta (>5-7kg), jače guranje i sportske aktivnosti (fudbal, košarka, vožnja bicikla…) naredne 4 nedelje.

Ishrana

Vratite se režimu vaše svakodnevne ishrane. Savetujemo ishranu sa dosta biljnih vlakana i puno tečnosti da bi se izbegla opstipacija i time smanjilo naprezanje operativne rane prilikom vršenja nužde.

Vožnja kola

Vožnja kola se savetuje tek  kada sigurno možete izvesti naglo kočenje ili vožnju unazad a da ne osećate bolove. To se obično dešava 7-14 dana po operaciji.

Povratak na posao

Vratite se na posao kada budete sposobni da izvršavate uobičajene radne dužnosti.

Lagan  kancelarijski posao: 1-2 nedelje bolovanja

Umeren fizički posao: 2-3 nedelje bolovanja

Težak fizički rad: 4 nedelje bolovanja

Kontrole

Kontrola ordinirajućeg hirurga i skidanje konaca vrši se 7. postoperativnog dana u ambulanti. Svi pacijenti imaju još jednu kontrolu za 3-4 nedelje.

Kada da potražim pomoć pre kontrole?

  • Ako imate temperaturu iznad 38,5C praćenu jezom i drhtavicom
  • Konstantno povraćanje ili mučninu
  • Jak i dugotrajan bol u trbuhu ili nadutost trbuha
  • Jak bol, crvenilo, otok ili curenje operativne rane
  • Jače krvavljenje operativne rane
  • Otežano mokrenje